Acum vreo doi ani am sustinut intr-un cadru privat si discret un workshop de autoaparare “Dynamic Sphere – Evolution” pentru femei care au fost abuzate fizic – atacuri soldate cu talharii in scari de bloc, lift, parcari sau bullying la scoala. Majoritatea erau femei maritate dar si cateva adolescente. Unele supraponderale. Ochelariste chiar. Provocarea a fost dificila pentru ca trebuia sa le scot afara neincrderea in sine si victimizarea in care se complaceau zdrobite de imaginile vii, imense si apasatoare ale ratarii supreme pe toate planurile autosabotandu-si viitorul. Pentru ele exista doar trecutul exagerat de tenebros dar si un viitor extrem de sumbru si incert. Am lucrat cu Linia Temporala – un exercitiu NLP pe parcursul caruia s-au dovedit a fi incapabile sa se vada peste 2 ani sau mai departe. Depresia legata de trairea in trecut era amestecata cu anxietatea unei trairi viitoare. Prin felul in care se raportau la actiunile exercitiilor oscilau mereu intre trecut si viitor netraind clipa, acel ACUM  sublim.

Am remarcat o adolescenta cu ochelari usor plinuta. Mereu se ascundea dupa celelalte si actiona aproape nevazuta evitand dibace sa iasa in evidenta. Era un ninja. Am abordat-o direct fortandu-i spatiul  personal prin pozitionari facute brusc la anumite distante, intimidari fizice fara atingeri, cat si verbal. Am intimidae-o  intentionat dar cu mult umor mai ales spre final cand parca a intrat in joc si a schitat un zambet in coltul gurii pe fundalul sustinerii emotionale venit din partea colegelor ei. Suportul celorlalti e extrem de important. Practic incurajand pe altii ei isi fac  curaj pentru ei. Parca li se intoarce increderea inzecit inapoi. Energia pozitiva creste. Puterea creste. Curajul de asemenea.

Am sustinut apoi un dialog despre trairi, reprezentari mentale, emotii, obiceiuri, ritualuri, fiziologie si  stare – care defineste comportamentul. Sesizam un ecou de sustinere pentru cele relevate de ea din partea publicului.

–  Cum ai invatat sa fii timida? Cum stii ca esti timida? Ce simti? Ce faci? Esti mereu timida? Cand mananci esti timida? La dus esti timida?

–  Ce spune degetul tau ?

In confuzia creata i-am luat mana dreapta  inchizand palma in pum lasand degetul aratator intins. I l-am atins cu mana privind-o in ochi.

–  Arata spre tine de fiecare data cand spui ca nu poti face, simti, fi ,etc.

–  Arata spre ceilalti de fiecare data cand crezi ca altii pot face, simti,  fi, etc.

Fata a inceput sa scoata durerea distrugatoare din ea insotind vorbele cu miscarea mainii atingandu-si pieptul cu degetul  indreptandu-l apoi spre ceilalti.

–  Excelent ! Acum inchide ochii si relaxeaza-te. Construieste-ti in minte o imagine color, mare, cu tine fiind timida. Poti adauga si zgomote sau vorbe care te fac sa te simti timida si nesigura. Ce sunet sau zgomot iti induce asta?

–  Zgomotul pe care-l fac usile la Metrou..

–  La semnalul meu – vei sti care – vei micsora brusc imaginea pana la dimensiunea unei monede si o va transforma din color in alb/negru apoi o vei albi. Ok?

Fata a dat din cap. Am lasat-o sa proceseze.

–  Fasssss !

Am fasait ca usile de la metrou. (rasete) Am repetat de mai multe ori pana cand fata a putut controla micsorarea.

–  Excelent ! Esti in control total! Bravo! Acum am sa te rog sa tii ochii inchisi in continuare. Respira adanc asaaa. Cu fiecare respiratie devii din ce in ce mai relaxata. Devii mai calma si mai sigura pe tine. Esti la capatul unei scari. Poate fi o scara veche, uzata sau o scara luxoasa a unui hotel de 5 stele. Poate fi o scara interioara sau exterioara. Poate fi o scara pe care o folosesti cu regularitate sau una imaginara. Incepi sa coborii incet pe ea. Prima treapta. Nu te grabesti. Te simti minunat. A doua treapta. Esti linistita. A treia treapta. Esti plina de incredere. Continua. Pe masura ce numeri fiecare treapta vei fi din ce in ce mai relaxata si mai stapana pe tine. Cand ajungi la capatul scarii vei respira si mai profund si te vei relaxa deplin. In fata ta e o camera luminoasa si decorata exact pe gustul tau, asa cum ti-ai dori o tu. E plina de obiecte dragi,mobilier ales cu gust si pereti colorati. Exact asa cum ti-ai dori-o tu. Te simti extraordinar de bine si de increzatoare. Miroase frumos a…?

–  Simti cum energia camerei te inconjoara si te incalzeste. Am nevoie sa fii relaxata pt ca imediat se va petrece ceva magic. Ceva extraordinar. Sant un vrajitor si am sa-ti fac o vraja. Da nu tie. Am sa-ti vrajesc degetul aratator.Va fi un deget magic. O arma teribila. Te va ajuta sa fii puternica. Sa ai incredere in tine deplina. Sa stii cine esti si ce poti sa faci. Cand am sa-ti ating degetul magia se va intampla.

Ating degetul.  Fata tresare.

–  Simti cum degetul vibreaza. Parca vrea sa-ti spuna ceva. Esti relaxata si puternica. Aminteste-ti o situatie in care ai fost plina de incredere, puternica, stapana pe tine. Simte ce simteai. Auzi ce auzeai. Vezi ce vedeai. Dubleaza senzatia de implinire si stapanire de sine. Indreapta degetul magic spre tine si atinge-ti pieptul de fiecare  data cand iti spui: Eu sunt aceea. / Eu sunt puternica / Eu sunt plina de incredere.

Fata spune pe rand artingandu-si pieptul cu degetul. Insit sa fie asociata pe deplin cu imaginile care-i dau putere.

–  Acum tu si cu degetul tau magic puteti incepe sa urcati treptele. Cu fiecare treapta urcata te vei intoarce la senzatiile firesti din mintea si corpul tau. Cand ai urcat ultima treapta esti prezenta aici cu mine, cu noi. Tu si cu degetul tau magic. Respira…Acum arata spre ceilalti si spune : VOI ! Arata spre tine si spune: EU ! Eu nu trebuie sa fiu ca Voi – arata-i! Eu trebuie sa fiu EU – arata spre tine. Sunt unica! Sunt puternica! Am in mine tot ce-mi trebuie pt ca sa reusesc!

Fata repeta parca in transa. Si-a schimbat fiziologia. Simt cum se descarca si capata incredere in ea.

–  Cum te simti? A mai ramas in tine ascunsa vreo urma de indoiala? De ezitare? De neincredere?

–  Da…

–  Unde simti ca se afla toate aceste temeri?

–  Aici in stomac…Indoiala..Si..

–  Sa stii ca am si eu o mana magica cu care pot sa te ajut.

Indrept in gheara mana dreapta spre locul indicat si “scot indoiala”.

–  Cand voi arunca indoiala in aer, cu degetul tau magic o vei pulveriza in mii de bucatele si vei spune “Pfuuu!” Asa ca un pistol cu laser din Star Wars. Esti gata?

Arunc indoiala ea executa. Asa fac si cu celelalte frici “reziduale.”

–  De fiecare data cand vrei sa ai putere asupra ta sau a celorlalti (o pun sa arate) te vei atinge cu degetul magic in zona asta din stern si totul se va schimba ca prin farmec.

 

Asa poti face si tu OMULE !

Doar e degetul tau magic !

Tu esti magic !