STRATEGIA CHAPLIN

In 1999, eram in pregatiri pentru serialul comico-parodic “Badegard” produs pentru Antena 1. Lucram frenetic la scenariu. Frenetic, pentru ca trebuia sa scriu si sa aranjez imaginile dinamice din capul meu, pline de urmariri, lupte martiale, cascade de tot felul si multe gaguri.

Saream in picioare, gesticulam, cadeam, radeam, plangeam, jucam toate rolurile, intrand in pielea personajelor, ma disociam apoi sa verific “unghiul camerei si incadratura”, corectam si, intr-un final, si asterneam pe hartie. Schemele de lupta, cascadele, si, in general, toata actiunea o traiam asociat sau disociat din camera mea, doar cu imaginatia si puterea de vizualizare dublate de un entuziasm fara margini. Toate astea imi dadeau o stare euforica si creatoare, care ma facea sa ma simt invincibil.

Doar ca inspiratia nu venea mereu. Aveam blocaje in care nu stiam ce sa fac, cum sa rezolv situatii, ce sa tai sau sa schimb, nu stiam decorul in care voi filma, nu stiam actorii, nu stiam posibilitatile tehnice. Stiam doar ca aveam un buget de 400 lei (actuali) pentru fiecare episod ce trebuia filmat in doar doua zile.

Eram disperat. Imi pierdeam increderea in mine, ma cuprindea panica, aveam atacuri anxioase fata de reusita mea…Ma simteam SINGUR.

Faceam tehnici de respiratie si relaxare. Degeaba. Starea mea continua.

Atunci, spargeam tiparul plecand la pescuit cu tata. Pe balta, mi-a venit ideea inspirata nu de a-l vedea, ci de a-l studia pe Chaplin. Am luat toate filmele lui cadru cu cadru…Notam si faceam scheme de tempo pentru gaguri, ma identificam cu el si intram “impreuna” in actiune…

Am ajuns sa inteleg gandurile personajului care treceau dincolo de expresia fetei, de fiziologia lui – “L-am modelat” pe Chaplin – cum se spune in NLP.

Adormeam pe birou…Si, deodata,  am inteles CUM isi construia gagurile ! Evrikaaa…Simplu. Prin puterea magica a IMPROVIZATIEI !

Construia minutios  personajul.

Isi asuma TOTAL personajul – Intra in pielea lui psihologic, kinestezic si fiziologic construindu-si o stare adecvata.   

Aplica / Actiona / Reactiona / se Comporta in spatiul / decorul respectiv, infruntand obstacolele,  situatiile, personajele sau chiar decorul si obiectele. IMPROVIZAND!!

Prin improvizatie, descoperea relatii si comportamente inedite, dar potrivite situatiei, pe care le perfectiona, le curata, astfel incat gagurile sa vina spontan, iar umorul si actiunea  curgeau armonios, parca “de la sine”…

Am folosit si eu aceeasi tehnica atat pentru scrierea scenariului, pentru regie, cat si pentru interpretare, chiar si pentru montaj.

A functionat si functioneaza de atunci incoace…

In teatru, pentru regie, text, joc, miscare. In cascadorie. In Arte Martiale. La predat. In educatie. In afaceri. In foarte multe domenii sau meserii care implica mai mult sau mai putin interactiunea cu oamenii – comunicarea.

Am combinat ceea ce am descoperit si perfectionat in meseria mea de-a lungul anilor cu tehnici si exercitii din NLP si, astfel, s-a nascut Strategia Chaplin bazata pe sinceritate si asumarea nemijlocita orientate spre – Idee / Continut / Modelare  / Improvizatie / Constructie / Manipulare  / Vizualizare / “Accident”/ Revelatie / Fixare / Proiectie in viitor / Putere / Rezultat…

Strategia actioneaza “magic”, aplicata problemelor personale cu care  ne confruntam sau din cauza carora suntem blocati si lipsiti de resurse. Prin exercitii si interpretare, descoperim unghiuri de vedere diferite ce pot duce spre noi intelesuri care pot alcatui raspunsuri inedite sau crea comportamente adecvate.

Folosim in aceasta strategie tehnici  speciale in care se scot la iveala toate “defectele”, punandu-le sa lucreze in favoarea – nu impotriva!- noastra in orice situatii.

Participarea e colectiva, iar asumarea totala.

Toti cei care participa si sunt implicati sunt stimulati sa descopere constructia propriei actiuni, sa interpreteze o alta varianta a lor, sa interactioneze cu alter ego-uri sau trairi personificate, sa vizualizeze imagini sau detalii ignorate la prima vedere din povestea lor.

Descoperim impreuna Puterea Magica a Improvizatiei prin care se pot stimula nebanuit imaginatia, spiritul de observatie, creativitatea,  intuitia, spontaneitatea in relatiile cu obiectele, oamenii sau diverse situatii create cu suport in lumea reala.

Astfel, poti cu usurinta :

Să te exprimi convingător prin diferite stări sau trăiri.

Sa  interpretezi, sa povestesti viu, nu doar sa comunici sec si telegrafic.

Sa te misti expresiv.

Suntem blocati sau stagnam pentru ca nu avem instrumentele necesare intelegerii unui lucru daca nu percepem acel lucru cel putin din trei perspective diferite.

Perspectivele multiple imbogatesc cunoasterea si sprijina creativitatea.

Strategia Chaplin, aidoma jocurilor Poynts Of You, pune accent pe asocierile de idei, pe imagini, metafore, simboluri. Se lucreaza cu provocari multiple, care zguduie rutina, spargand tiparele noastre de gandire si de actiune si exersand abordarea unor subiecte carora li se schimba sensul prin situarea lor in contexte noi, neprevazute.

Cum ar fi daca ti-ai personifica fricile, anxietatile, grijile sau nehotararile ?

Cum ar fi sa discuti cu multitudinea subpersonalitatilor tale in scenariul si regia semnate de tine?

Cum ar fi daca ai interactiona cu oameni care sa interpreteze  asociat problemele cu care te confrunti si te-ai lasa purtat in povestea care se construieste spontan in fata ta? Felul in care vei reactiona iti poate oferi solutii revelatoare aplicabile in situatia reala.

Vei putea treptat sa-ti controlezi:

  • teama de comunicare
  • teama de interactiune
  • timiditatea
  • emotiile
  • anxietatea
  • frustrarile de tot felul

Vei putea aduna cata putere vrei, folosindu-te doar de ceea ce ai pentru ca ai tot ce-ti trebuie in interiorul tau.

Esti invincibil chiar daca nu stii asta!

CINE SUNT

CINE AS PUTEA FI

CINE ALEG SA FIU

Cele trei module vor fi mereu cu tine si se vor manifesta in feluri diferite, definind personajul ales ca interpretare in drumul spre Marea Ta Trezire !

A sunat ceasul ! Trezeste-te si fa primul pas spre “Intalnirea cu Tine”!

Ai emotii?

Previous article
Next article
Bogdan Uritescu
Bogdan Uritescu
Salut! Bine ai venit in lumea mea: aici vei gasi cate putin din tot si mult pentru suflet. Vino cu mine!

Must Read